You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Korona günlerinde hemşire olmak

Korona günlerinde hemşire olmak

Admin
Korona günlerinde hemşire olmak
[Resim: hemsire-corona-sha-4-1_16_9_1589266599.jpg]


Korona günlerinde yıprandık evet. Ancak bir haber yapıldı; Öne sürüldük, kullanıldık başlıklı.


Haber aslında doğru idi alıntılayayım ;


Alıntı:Corona günlerinde hemşire olmak: En öne sürüldük, kullanıldık

Türkiye'de, corona ile mücadele kapsamında sağlık personellerine çeşitli oranlarda ek ödemeler yapıyor. Ek ödeme miktarları sağlık çalışanının yaptığı işe göre değişirken, özellikle hemşireler ödemelerden memnun değil. Hemşireler, yalnız bırakıldıklarını ve kullanıldıklarını belirterek, “En ön cephede olan bizleriz, idari kadrolar işe gelmeden binlerce TL ek ödeme aldı” diyor.



Doğruluk payı var mı ? Evet var...  Zaten hemşirelik konusunda bu idari kadrolarda oldukça sıkıntı olduğunu duyuyoruz... Kimin neye göre nerede çalıştığı belirsiz olan hastaneler var. 

Bir seminerde 10 yıllık bir hemşirenin; ben 7 yıldır eğitim hemşiresiyim, aslında forma giymem ama salgın dolayısı ile giyiyorum dediğini biliyorum... 3 yılda eğitim hemşiresi olmuş meslektaşımız..



Alıntı:Corona günlerinde hemşire olmak: En öne sürüldük, kullanıldık

Sağlık Bakanlığı pandemi döneminde, sağlık çalışanlarına Mart, Nisan ve Mayıs aylarında tavandan ek ödeme yapacaklarını açıklamıştı. Ancak, hastane içindeki sağlık personellerinden özellikle hemşireler yatırılan ek ödemelerden memnun değil. 

Açıklanan ek ödemeler tam anlamı ile yerini bulmadı. Bunun yanında bazı kadroların hastaneye gelmese de bu ödemeleri aldıkları iddia edildi.

Ayrıca ödemeler çok farklı fiyatlarda çalışana yansıdı..



Alıntı:“COVİDLİ GÖRMEMİŞ DOKTORLAR, 5 KAT YÜKSEK MAAŞ ALDI”

Covid-19 kliniğinde görev yapan 25 yıllık hemşire Kader K., “Biz hemşireler her zamanki gibi en öne sürüldük, kullanıldık, yalnız bırakıldık. Hastalara hemşirelik hizmetinin yanında aile, sırdaş, psikolog, diyetisyen ve hastabakıcılık hizmeti dahi verdik. Helali hoş olsun. Vicdanımız rahat. Ek ödemelerin tavandan vereceklerini söylediler fakat 1300-1900 TL arası ödeme yapıldı. Covidli görmemiş doktorlara ise bunun 5 katını verdiler” diye konuştu.

Meslektaşımızın haklı isyanını anlıyoruz. Çoğu branş covid sonrası servislere dahi gelmedi. Bizim işimizi hemşireler yapıyor diyen bazı sağlık dalları, konu salgın olunca , tamam hemşireler yapıversin dedi.

 

Alıntı:“ÖDEMELER YAPILMADI DİYE HASTALARIMIZA BAKMAYACAK DEĞİLİZ”

Kader K., “Hastanelerin idari katındaki görevlilere hiç mesaiye gelmedikleri halde uçuk rakamlarda ödeme yapan bakanlığımız ve hastane yöneticilerimiz hemşirelerin nöbet ücretlerini kestiler ve ödeme yapmıyorlar. Salgın bitmedi, biz hala görevimizin başındayız. Ödemeler yapılmadı diye hastalarımıza bakmayacak, ölüme terk edecek değiliz” ifadelerini kullandı.

Bu iddiaların doğruluk payı nedir bilmiyoruz, ancak olmaz bu da diyemiyoruz. Çünkü ek ödeme yapmamak için hemşire sayısı azaltan yönetimler. Bunun yanında idari kadrolardan fazla mesai almak için öylesine görevlendirilmiş hemşireler olduğunu biliyoruz..


Alıntı:“NET MAAŞIMIZ 6 BİN TL OLSUN”


İstanbul'da çalışan diğer bir hemşire Nergiz Ö., ise, 4 yıl lisans eğitimi almasına rağmen maaşının 3.000-3.500 TL arasında olduğunu kaydederek, “Öncelikle sabit döner sermaye ödememizin esas maaşımıza eklenerek emekliliğe yansıyor olmasını, maaşlarımıza zam yapılmasını, net maaşımızın en az 6 bin TL' ye çekilmesini, maaşlarımızın diğer meslek gruplarındaki arkadaşlarımız gibi yükseltilmesini talep etmekteyiz” dedi.

Evet bizler ek ödeme, sabit ödeme,şu ödeme bu ödeme istemiyoruz . Adil bir şekilde maaşımızı almak istiyoruz.


Alıntı:TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ: 24 SAAT ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDIK, YETERLİ DİNLENEMİYORUZ


Sözcü'ye değerlendirmelerde bulunan Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, pandemi ile mücadele eden meslektaşlarının bu özel gününü kutlayarak, salgın süresinde olağanüstü çalıştıklarını kaydetti.


Hemşirelerin sorunlarına da değinen Çelik, kişisel koruyucu ekipmanlara ve malzemelere ulaşmada zorluk yaşandığını, ekipmanların çok uzun süre kullanıldığını, ihtiyaç duyulduğunda malzemelere ulaşamama kaygısı yaşandığını; mesai sonrası konaklama yerlerinin ve ulaşımın yeterince ayarlanmadığını; esnek saat uygulamasına geçilmesi ile birlikte 24 saat kesintisiz çalışmak durumunda kalındığını; uzun mesailerde çalışılmasına (12 veya 24 saat) rağmen yeterli dinlenme zamanının verilmediğini; psikososyal desteğe ulaşılamadığını; özlük haklarında kayıplar yaşandığını; sağlık çalışanlarına yeterince tanı testlerin yapılmadığını; her iki eşin nöbetli çalışması durumunda çocuk ve yaşlı bakımında sorunlar yaşandığını belirtti.

THD de açıklama yapmış ama, thd kafayı 24 saat çalışmaya takmış durumda. Onca sorun varken bu 24 saati her yerde dile getirip geçiyorlar.

THD şunu bilmeli ki 24 saat nöbet çalışanın isteği üzerine imza alınarak tutturuluyor. İstemeyenler tutmuyor. Salgın döneminde 24 tutup hastaneye az gelmek hemşireler tarafından tercih edilen bir uygulama.

Diğer sorunlara eğilmeliler bizce..



Alıntı:“ÖZEL SEKTÖRDE HEMŞİRELER SÖMÜRÜLÜYOR”

Sağlık çalışanları arasında ek ödeme noktasında adil davranılmadığını vurgulayan Sertel, “Eşit işe eşit ücret politikası olmalı ama özel sektörde hemşireler sömürülüyor” dedi.


Bu kesinlikle haklı bir serzeniş...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.