You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yeni dönemde öğretim görevlisi nasıl olunacak?

Yeni dönemde öğretim görevlisi nasıl olunacak?

Yönetici
Yeni dönemde öğretim görevlisi nasıl olunacak?
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının yönetmelik düzenlemesiyle birlikte öğretim görevlisi istihdamı iki türde dört başlıkta olacak!



Yükseköğretimin dinamik yapısı üniversitelerde akademisyen istihdamında yeni yöntemleri ve mevzuat değişimini beraberinde getirmektedir.

Geçtiğimiz hafta da öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi istihdamına dair kuralları içeren "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te düzenleme yapılarak, öğretim görevlisi istihdamı iki statüde dört başlığa çıkmış oldu.


Bunları sırasıyla kısa kısa açıklayarak yeni dönemde öğretim görevlisi istihdamının nasıl devam edeceğini sizlere açıklayalım:

A) Öğretim Görevlisi (Ders Verecek-ALES Muafiyeti Olmayan Alanlar)

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından her yıl belirlenen fakültede istihdam edilecek özellikli alanlar ile meslek yüksekokullarının ALES'ten muaf olmayan alanlarında öğretim görevlisi istihdamı devam edecektir.



B) Öğretim Görevlisi (Ders Verecek-ALES'ten Muaf Alanlar)

"Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in "Özel Şartlar" başlıklı 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan; "Meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanıyla doğrudan ilgili lisans mezuniyeti bulunmayan alanlardaki programların öğretim görevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda, en az lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübe sahibi olmak şartı aranır." hükmüne göre YÖK tarafından 21 ön lisans programı ALES'ten muaf olarak belirlenmişti.


 
Alıntı:ALES'ten muaf olarak belirlenen programlar

İŞTE O ALANLAR :

1- Aşçılık

2- Atçılık ve Antrenörlüğü

3- Avcılık ve Yaban Hayatı

4- Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi

5- Çini Sanatı ve Tasarımı

6- Deri Konfeksiyon

7- Deri Teknolojisi

8- Doğal Yapı Taşları Teknolojisi

9- Endüstriyel Cam ve Seramik

10-Geleneksel El Sanatları

11-Halıcılık ve Kilimcilik

12-***** Teknolojisi

13-Kuyumculuk ve Takı Tasarımı

14-Oto Boya ve Karoseri

15-Otobüs Kaptanlığı

16-Özel Güvenlik ve Koruma

17-Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri

18-Seramik, Cam ve Çinicilik

19-Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri

20-Sivil Savunma ve İtfaiyecilik

21-Sualtı Teknolojisi


Geçtiğimiz hafta yapılan yönetmelik değişikliği ile anılan Maddeye belirlenecek uzmanlık alanlarının "doğrudan ilgili lisans mezuniyeti bulunmaması" şartına bağlanmış oldu. Bu çerçevede, halihazırda belirlenen bazı programların doğrudan ilgili lisans mezuniyeti bulunduğu için ALES'ten muaf alanların YÖK tarafından yeniden belirleneceğini değerlendiriliyor


C) Öğretim Görevlisi (Ders Verecek-Uygulamalı Dersler İçin)

"Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te geçtiğimiz hafta yapılan değişiklikle öğretim görevlisi alımlarında yeni bir model getirildi.

Bu hükme göre, en az 4 (dört) yıl mesleki tecrübeye sahip lisans mezunlarına ALES merkezi sınav muafiyeti sağlanmak suretiyle meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulunca belirlenen uzmanlık alanlarındaki uygulamalı dersleri vermek öğretim görevlisi olma imkanı sağlanmış oldu.

Ayrıca, YÖK tarafından belirlenecek bu programlara atanacak kişilere sayısal bir sınırlandırılma da getirilecek. Örneğin, elektrik ön lisans programında uygulamalı atölye derslerini vermek üzere bu kapsamda yalnızca bir kişi istihdam edilebilecektir.



D) Öğretim Görevlisi (Uygulamalı Birim)

Son yıllarda özellikle üniversitelerin proje birimleri, teknoloji transfer ofisleri, bilgi işlem birimleri, kütüphaneleri ve dış ilişkiler gibi idari mekanizmalarda hizmetlerin öneminin artması anılan birimlerde memurların yerine uygulamalı birim olarak ifade ettiğimiz öğretim görevlilerinin istihdamı giderek yaygınlaşmaktadır.

Yeni yönetmelikte değişikliğinde bu alım yönteminde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş olup, ALES, yabancı dil ve en az tezli yüksek lisans mezunu olan kişilerin üniversitelerin idari hizmet birimlerinde alımına devam edilecektir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.